“Those wo never change their minds never change anything”

Coaching

Personal trainer Elles is een powervrouw pur sang! Deze dame leeft sport en gezondheid en weet iedereen aan te steken met haar enthousiasme en doorzettingsvermogen. Ze weet als geen ander waarom ontspanning net zo belangrijk is voor je als sporten. Daarom werkt ze naast Personal Trainer als anti-stress coach bij HCJ. Tijd om wat meer over Elles te weten te komen!

Kan je kort samenvatten wat anti-stresscoaching precies inhoud?

Het programma wordt op twee manieren aangeboden. Anti-Stress Compleet is een uitgebreid programma van 12 maanden om in alle rust te herstellen en vervolgens opbouwend te trainen. Dit is speciaal voor mensen met langdurige stress klachten of een burn-out.

Daarnaast is er het Anti-Stress Intensief programma. Een kort, intensief programma van 3 maanden. Ideaal voor mensen met milde stress klachten.

Wat maakt deze manier van coaching zo bijzonder?

Tijdens de coachingssessies wordt er gebruik gemaakt van de MOC methode (Motiverend Oplossinggericht Coachen), in combinatie met ademhalingsoefeningen. De ademhaling heeft onder andere invloed op de variatie in hartritme wat ons gevoelsleven kan beïnvloeden en andersom.

Het programma is een combinatie van coaching en sporten, kan je iets dieper ingaan op deze combinatie.

Het lichaam maakt vrijwel geen onderscheid tussen lichamelijke stress, zoals trainen, en geestelijke stress, zoals overwerken. Tijdens het coachingstraject word je hartslaginterval gemeten. Door de meting kan er een inschatting worden gemaakt over hoe belastbaar je bent en wat je herstelvermogen is. Op deze manier kunnen beiden vormen van stress aangepakt en verholpen worden.

Hoe kan je jouw rol als coach hierin omschrijven?

Stress is noodzakelijk en hoort bij het leven. Stress moet en kan niet verdwijnen maar bij een overschot moet het wel gemanaged kunnen worden. Als coach probeer ik hierbij te helpen door gericht advies te geven, mee te denken en vooruit te kijken. Dit doe ik onder andere door praktische tips en ademhalingsoefeningen te geven.

Wat vind je zo leuk aan het coachen en hoe ben je hier terechtgekomen?

Zelf ben ik twee jaar geleden begonnen met deze methode omdat ik last heb van astma. Onder andere doordat ik verschillende eenvoudige ademhalingsoefeningen ben gaan doen gebruik ik mijn longen beter, is mijn herstelvermogen verbeterd en is mijn core sterker geworden. Ik gebruik nu helemaal geen medicijnen meer. Na het afronden van de opleiding Functioneel Coachen ben ik anti-stress coach geworden. 

Kan je jezelf omschrijven als coach en wat maakt jou typisch Elles?

Sinds een aantal jaren ben ik werkzaam als personal trainer en anti-stress coach bij HCJ. Ik ben een echte doener en recht door zee en altijd opzoek naar nieuwe uitdagingen in de fitnesswereld. Mensen helpen is voor mij het leukste wat er is! 

Iedereen ervaart weleens stress in zijn of haar leven, wanneer zouden mensen er verstandig aan doen om eens te kijken naar een coach?

Stress wordt een negatieve factor zodra het ons tegen gaat werken. Dit is het geval bij overbelasting. Onze persoonlijke grens van noodzakelijke stress wordt dan overschreden en hierdoor krijg je klachten. Negatieve stress kan zich uiten in bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen, een hoge hartslag hebt, prikkelbaar bent, in gewicht toeneemt of futloos bent. Oftewel, je zit niet lekker in je vel.

Zelf ervaar je vast ook weleens stress, hoe ga je hiermee om?

Natuurlijk ervaar ik ook weleens stress. Het helpt altijd om wat gas terug te nemen en even in mijn eigen wereldje te zitten. Dit doe ik bijvoorbeeld door een lekkere maaltijd te koken en op tijd naar bed te gaan. Ook probeer ik te denken aan leuke momenten en focus ik me op mijn ademhaling. Soms zijn er dingen in je omgeving die je zelf niet in de hand hebt, dan praat ik met familie en vrienden. Het maken van nieuwe, leuke herinneringen helpt ook!

Wat is je ultieme manier om te ontstressen?

Ik hou en geniet van een simpel leven; trainen, lekker eten, goed slapen, mijn fijne familie, mijn lieve vrienden en mijn kat Arnold.

Jouw allerbeste tip……

Voor mij werkt het altijd om het simpel te houden en dicht bij mezelf te blijven. Wat wel universeel voor iedereen werkt, is te zorgen voor voldoende slaap. Want, na een goede nacht slapen ziet de wereld er een stuk leuker uit.